Agenda

Algemene vergaderingen


Jaarlijks hebben we 10 algemene vergaderingen waarvan 9 met een voordracht. Deze worden gegeven door specialisten uit het onderwijs of  het bedrijfsleven. Er zijn ook een of twee praktijk gerichte uitstappen. De onderwerpen zijn zeer divers, maar ze hebben steeds betrekking op onze hobby.

De algemene vergaderingen gaan door telkens om 19.30 uur in de raadzaal van het deelgemeentehuis van 3001 Heverlee, Waversebaan 66.


Aangezien er Europese, federale en regionale verkiezingen zijn in juni 2024 en gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024 zal onze vereniging niet kunnen gebruik maken van de raadzaal in Heverlee voor onze maandelijkse voordrachten.

Wij zijn genoodzaakt onze agenda 2024 aan te passen:

* de voordracht van 7 oktober 2024 van de heer Thomas Lemmens over "ziekten en plagen" wordt vervroegd naar 9 september 2024.   

* de voordracht van 3 juni 2024 van de heer Jos Roefflaer over "hagen en bloeiende struiken" wordt verschoven naar het programma 2025. 


Reizen,  daguitstappen en activiteiten


Bloem en Tuin heeft een rijke geschiedenis aan tuinreizen. Jaarlijks hebben we één of meerdere georganiseerde eendaagse of meerdaagse tuinreizen naar binnen- of buitenland. 

De deelname aan reizen en uitstappen en activiteiten kan uitsluitend indien het lidmaatschap van Bloem en Tuin Heverlee betaald werd.


Tijdens onze meerdaagse reis van 28 tot en met 30 juni 2024 bezoeken we tuinen in Twente en plannen we een vrije namiddag in het eeuwenoude stadje Ootmarsum.  De inschrijving voor deze reis werd inmiddels afgesloten.   Het volledige programma vindt je in het maandblad van april  en mei 2024.


Jubileumviering " Bloem en Tuin Heverlee is 75 jaar"  op  zaterdag 1 juni 2024 hebben we dit heel fijn gevierd.


Dagreis: Better3fruit – bedrijfsbezoek  op zaterdag 24 augustus 2024

Op zaterdag 24 augustus 2024 bezoeken we het bedrijf Better3fruit, Steenberg 36, 3202 Rillaar.  Zo dichtbij en zo bijzonder! Plan deze halve-daguitstap al maar in jouw agenda!  Rondleidingen in dit bedrijf zijn beperkt tot mensen uit de fruitindustrie, maar voor onze vereniging maken ze een uitzondering!

We voorzien de verplaatsingen naar dit bedrijf te doen met carpooling.  Praktische info en mogelijkheid tot inschrijving vind je in het maandblad van juni2024.


Daguitstap naar de Zuiderkempen op zaterdag 14 september 2024:

Reserveer 14 september 2024 ook al maar in jullie agenda voor een daguitstap in België met Bloem en Tuin.

Ja hoor, het is zover, alle afspraken zijn gemaakt, we gaan op stap in eigen land naar de Zuiderkempen.

Praktische info en mogelijkheid tot inschrijving vind je in de volgende maandbladen.


Alle informatie omtrent acties, activiteiten en reizen verschijnen in de maandbladen. Hou je e-mailbox en postbus in het oog


Activiteiten en evenementen in 2024 en vorige jaren :

Opruimactie op zaterdag 23 maart 2024

Bloem en Tuin Heverlee nam deel aan het door de stad Leuven georganiseerde zwerfvuil-opruimweekend, in de buurt van ons lokaal.

Het bestuur dankt de leden en niet-leden die meehielpen met de opruimactie van zaterdag 23 maart 2024.

Het was een succesrijke actie, dus veel afval. Hiermee hebben we toch ons steentje bijgedragen tot een properder milieu waar het ons om te doen was. Wat mooi meegenomen is, is natuurlijk dat de vereniging daarvoor beloond wordt door de Stad Leuven en een subsidie zal ontvangen die wij dan weer kunnen inzetten om onze leden te verwennen.


Plantenruildag op 7 april 2024 in de Conventstuin in Abdij van Park te Heverlee:

Bloem en Tuin Heverlee, nam deel aan de plantenruildag op 7 april 2024 die georganiseerd wordt in de Abdij van Park door de Vrienden van de Abdij van Park in samenwerking met De Bieëntelers der Dijle en de groendienst van de stad Leuven. Dit was een uitstekende gelegenheid als je planten wil ruilen. Zo kan je weer gratis iets anders planten in jouw tuin.


Dieric Bouts in Leuven:

Vanaf 22 september 2023 tot 14 januari 2024 vond het Dieric Bouts Festival in Leuven plaats.

Op zaterdag 30 september 2023 werkten wij, samen met andere verenigingen mee aan het openingsweekend.  Wij versierden tafels en begeleidden 2 activiteiten: "kruiden stekken" en "bloemstukken maken in pompoenen" aan de lange tafel aan de Velodroom. 


Dagreis naar het middelpunt van Vlaanderen op zaterdag 16 september 2023: een plantenkwekerij en twee tuinen:

Vaste plantenkwekerij Spruyt in Buggenhout
Vader Jan Spruyt startte samen met zijn vrouw Anne de kwekerij in 1975. Toen met een 100-tal vaste planten begonnen maar momenteel kunnen zij bijna 2500 vaste planten aanbieden. De kwekerij krijgt gaandeweg grote bekendheid, ook in het buitenland, vooral door de kwaliteit van de planten en de hoogst mogelijke mate van soortechtheid.

Tille’s Tuin, Tuinontwerp-Beplanting-Tuincoaching-Pluktuin in Lede

Hier konden wij genieten van haar prachtige siertuin. In 2022 ging ook Tille's pluktuin open. Een ware beleving voor jouw plukgeluk. Er is mogelijkheid om
bloemen te plukken en mee te nemen naar huis. 

Rozenkwekerij La Vie en Roses, Stefaan De Ridder in Moorsel-Aalst.
Vader en grootvader De Ridder waren rozenkwekers. En vandaag zet Stefaan De Ridder - de derde generatie al - het werk voort. La Vie en Roses heeft ervoor gekozen om gezonde rozen te kweken. Dat betekent: weinig of geen pesticiden, maar wel een permanente zorg voor de planten en de bloemen.

We kregen een rondleiding door de rozenkwekerij en de rozentuin. Mét advies over kweken en verzorgen van rozen.


Bloem en Tuin werkte samen met de jongeren van ARKTOS vzw

ARKTOS vzw en Groep Intro organiseerden de zomerschool Leuven editie ’23, in samenwerking met Stad Leuven en partnerorganisaties. Bloem en Tuin Heverlee is een van deze partnerorganisaties. De zomerschool is een breed versterkend project waarin we maximaal inzetten op oefenkansen Nederlands, versterken van sociale vaardigheden, mentaal en sociaal welbevinden, ontdekken van de stad en haar organisaties, leren leren, wegwerken van afstand tot school en versterken van schoolse attitudes. Het programma is een mooie combinatie van zomer en school, sport en spel, leren en ontspanning in een veilige omgeving. Samen met onze partners en vrijwilligers dragen we bij aan de onderliggende competenties die nodig zijn om te kunnen leren en verhogen we de motivatie voor het nieuwe schooljaar.
Bloem en Tuin organiseerde voor enkele groepen van de deelnemers aan de zomerschool een zoektocht in de Kruidtuin, den Botanieken Hof, van Leuven.

De jongeren maakten met een zoektocht en op een speelse wijze kennis met dit cultuurmonument van Leuven en enkele planten die er groeien. Deze zoektocht werd uitgewerkt en begeleid door bestuursleden en enkele leden van Bloem en Tuin en werd erg gewaardeerd door de jongeren.

We danken de enthousiaste medewerkers aan dit project. Een project dat zeker voor herhaling vatbaar is. Het sociaal belang van een tuinvereniging wordt hierdoor nogmaals beklemtoond.


Meerdaagse reis van 16 tot 18 juni 2023 in Oost-Friesland, Duitsland
De eerste dag bezochten we ‘Garten Rave’, Bargkamp 3 in Velen-Ramsdorf waar we onze eigen lunch gebruikten.

Na de lange busreis strekken we de benen tijdens een door ons begeleide wandeling door het pittoreske oude centrum van Leer.
De tweede dag reden we naar de tuin van Brigitte u. Klaus Knospe, Osterfeldstr. 57 in Aurich en naar ‘Moorjuwel’, Kanalstraße II 153 in Wiesmoor. Hier serveren de sympathieke eigenaars ons ook een heerlijke lunch. Daarna brengen we nog een bezoek aan de ‘Spetzer Tuun’, Süderwieke Nord 57 in Großefehn, Spetzerfehn.
De derde dag bezochten we de kwekerij van Gerhard Mühring, Hauptstr. 167 in Westoverledingen- Völlenerfehn met een heel ruim assortiment van vaste planten, varens, kruiden en geurige planten, evenals waterplanten en het volledige assortiment van Ernst Pagels. Neem vooraf best al eens een kijkje in de catalogus www.stauden-muehring.de. ’s Namiddags gaan we nog naar het ‘Rosenzentrum Westmünsterland’ bij Michael, Manuela und Marcel Dahlke, Schöppinger Straße 11 in Rosendahl-Osterwick en met een verwennerij in het Britse Live Style café.
We logeerden in het 4**** Hotel Hafenspeicher, Ledastraße 23, 26789 Leer.


Daguitstap op 8 juli 2023 :Op 8 juli 2023 gingen we op reis naar tuinen in het noorden van de provincie Antwerpen.

Vier tuinen stonden op het programma.

  • de Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ in Merksplas,
  • de vernieuwde rozentuin van het park Rivierenhof,daarna genoten we van een broodjeslunch in het Kasteel Rivierenhof,
  • de ‘Tuin op de Achtergrond’ van John en Georgette Cardon-Pombreu,
  • de Orangerietuin

Plantenruildag op 2 april 2023  in de Abdij van Park

Wij, Bloem en Tuin Heverlee, namen weer deel aan de plantenruildag die 2 april 2023 georganiseerd werd in de Abdij van Park door de Vrienden van de Abdij van Park in samenwerking met De Bieëntelers der Dijle en de groendienst van de stad Leuven.

Dit is een uitstekende gelegenheid als je planten wil ruilen. Zo kan je weer gratis iets anders in jouw tuin zetten.


KNAL! - The Living Room - evenement van 25 maart 2022 tot zondag 27 maart 2022

Welke kosmische verbindingen maken Leuvense verenigingen in hun Living Room? Hoe benaderen zij de Big Bang vanuit het niet-wetenschappelijke, het mystieke…? Hoe voelt, klinkt en ziet The Living Room eruit? Tal van  Leuvense verenigingen verwelkomden bezoekers gedurende 5 dagen voor ontmoeting, inspiratie en exploratie in het oude stadhuis. Samen vormen zij het oeratoom die de Big Bang zal herbeleven, de basis voor nieuwe interacties,  een nieuwe Leuvense kosmos als gevolg. Bloem en Tuin Heverlee werkte mee aan deze realisatie.


Plantenruildag op zondagnamiddag 3 april 2022

Op zondagnamiddag 3 april 2022 was er een plantenruildag op de Abdij van 't Park.   Bloem en Tuin Heverlee had eveneens een stand op deze plantenruildag


Snoeidemo op rozen tijdens Vormidabel in 2019

Vormidabel was een dag vol leuke en leerrijke activiteiten voor jong en oud. Op een interactieve infomarkt maakten we tussendoor kennis met het ruimere vormingsaanbod van de Leuvense verenigingen. Vormidabel is een initiatief van de Leuvense culturele verenigingen vertegenwoordigd in de deelraad vorming, met de steun van de stad Leuven.


Bloem en Tuin had eveneens een stand op de Erfgoeddag 2018.Tevens zijn wij te vinden op Uit in Leuven en Uit in Vlaanderen.
AGENDA 2024

Wat

Wanneer


Nieuwjaarsreceptie voor onze leden - toespraak van de Voorzitter


                                                                   08/01/2024

               Nieuwjaarsreceptie in het Gemeentehuis van Heverlee om 19.30 uur

Algemene vergadering

Het ABC van een vruchtbare bodem

- Jos van den Broek


05/02/2024

voordracht in het Gemeentehuis van Heverlee om 19.30 uur

Algemene vergadering

Verrassende winterharde fruitsoorten - deel 2

- René Creemers -

04/03/2024

voordracht in het Gemeentehuis van Heverlee om 19.30 uur

Algemene vergadering

Vermeerderen van planten

- Roger Wijnants -

08/04/2024

voordracht in het Gemeentehuis van Heverlee om 19.30 uur

Algemene vergadering

Hemelwater

- Wim Collet -

06/05/2024

voordracht in het Gemeentehuis van Heverlee om 19.30 uur

Algemene vergadering

Hagen en bloeiende struiken 

- Jos Roefflaer -

wijziging wegens verkiezingen: deze voordracht wordt verschoven naar 2025

voordracht in het Gemeentehuis van Heverlee om 19.30 uur

                   Jubileumviering: Bloem en Tuin Heverlee is 75 jaar!!!

                                                               01/06/2024


Reis : driedaagse reis naar Twente - Nederland

28/06/2024 - 30/06/2024


Dagactiviteit 

Bedrijfsbezoek (halve dag) naar een boeiende plek: Better3Fruit te Rillaar 

24/08/ 2024

meer informatie in volgende maandbladen

Algemene vergadering

Ziekten en plagen in de sier- en moestuin

- Thomas Lemmens -

09/09/2024 

wijziging datum wegens verkiezingen

voordracht in het Gemeentehuis van Heverlee om 19.30 uur

                                                           Dagactiviteit 

                                         Uitstap naar de Zuiderkempen 

                                                               14/09/2024 

                           meer informatie in volgende maandbladen

Algemene vergadering

Serrenbouw: plastiekkassen

- Alfons Verlinden -

04/11/2024

voordracht in het Gemeentehuis van Heverlee om 19.30 uur

Algemene vergadering

Rol en betekenis van zaadbanken

- Prof. Martin Hermy -

02/12/2024

voordracht in het Gemeentehuis van Heverlee om 19.30 uurHISTORIEK AGENDAKlik hier voor de agenda van voorgaande jaren.